Zimski Krstovdan: Dan strogog posta i sećanja na stradale za veru

Pravo u CENTAR
2 minuta čitanja
Foto: Sajt SPC
- Reklama -

Svakog 18. januara (6. januara po starom kalendaru), pravoslavni vernici obeležavaju Zimski Krstovdan, dan posvećen sećanju na Svete mučenike Evstatija, Aksentija i Jevgenija, koji su postradali zbog svoje hrišćanske vere. Ovaj dan se uvek obeležava strogim postom, kao podsećanje na žrtvu koju su ovi svetitelji podneli.

Ko su bili Sveti Evstatije, Aksentije i Jevgenije?

Iako se o njihovim životima ne zna mnogo detalja, predanje kaže da su bili hrišćani koji su živeli u različitim vremenima i na različitim mestima, ali ih povezuje zajednička sudbina – mučenička smrt zbog vere u Hrista. Njihovo stradanje simbolizuje snagu vere i spremnost na žrtvu zarad svojih uverenja.

Značaj posta na Zimski Krstovdan:

Zimski Krstovdan spada u dane strogog posta, što znači da se na ovaj dan, po pravilu, jede samo suv hleb i pije voda. Post ima duboko duhovni značaj i predstavlja vid žrtve i samoodricanja. Kroz post se vernici pripremaju za velike praznike koji slede, u ovom slučaju za Bogojavljenje, koje se slavi dan nakon Zimskog Krstovdana. Post takođe podseća na skromnost i uzdržanost, kao i na važnost duhovnih vrednosti nad materijalnim.

Narodna verovanja i običaji:

U nekim krajevima postoje različita narodna verovanja vezana za Zimski Krstovdan. Negde se veruje da se na ovaj dan ne sme jesti ništa okruglo, poput jabuka, kupusa ili luka. Ovaj običaj verovatno potiče iz paganskih vremena i povezan je sa verovanjem u magijsku moć okruglog oblika. Iako Crkva ne podržava ovakva sujeverja, ona se i dalje zadržavaju u nekim lokalnim sredinama.

Povezanost sa Bogojavljenjem:

Zimski Krstovdan se uvek slavi uoči Bogojavljenja, praznika koji obeležava krštenje Isusa Hrista u reci Jordanu. Ova dva praznika su međusobno povezana i predstavljaju celinu. Post na Krstovdan predstavlja pripremu za proslavu Bogojavljenja i duhovno pročišćenje pred ovaj veliki praznik.

- Reklama -

Podeli ovu vest!
Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *