Pivo, vino ili mešanje alkohola: Evo šta je najštetnije po zdravlje

Nađa Stanišić
4 minuta čitanja
- Reklama -

Naučnici su saglasni da ne postoji bezbedna količina alkohola koja ne utiče na zdravlje, ali ipak postoji razlika između toga da li se konzumira pivo, vino ili se mešaju alkoholna pića.

Prema američkim istraživačima koji su pratili navike u konzumiranja alkohola gotovo 2.000 odraslih osoba, čak i osobe koje mešaju alkoholna pića su zdravije od onih koji konzumiraju pivo.

Studija je utvrdila da osobe koje konzumiraju pivo imaju najveći dnevni unos kalorija i najniži nivo fizičke aktivnosti. Ovo, kažu stručnjaci, stavlja ljubitelje piva u veći rizik od gojaznosti i povezanih bolesti.

Muškarci, mladi i pušači radije biraju pivo

U studiji, naučnici su upoređivali ishranu više od 1.900 američkih konzumenata alkohola sa takozvanim indeksom zdrave ishrane od 100 tačaka – američkom merom kvaliteta ishrane. Informacije o navikama u ishrani učesnika prikupljene su putem obimnih upitnika.

Studija je pokazala da nešto više od trećine ispitanika (38,9 odsto) konzumira isključivo pivo, petina njih (21,8 odsto) samo vino, dok 21 odsto ispitanika kombinuje alkoholna pića.

Istraživači su otkrili da se nijedna od grupa nije približila postizanju rezultata koji ukazuje na adekvatnu ishranu – indeks iznad 80.

Ipak, osobe koje konzumiraju vino imale su indeks ishrane od 55, oni koji mešaju alkoholna pića ostvarili su 53 poena, dok su učesnici koji konzumiraju pivo postigli najniži rezultat – indeks zdrave ishrane od 49.

Prema istraživanju, ispostavilo se da ljubitelji piva unose najviše kalorija i retko su fizički aktivni. Istraživanje je takođe utvrdilo da pivo najčešće konzumiraju muškarci, mlađe osobe, pušači i ljudi sa niskim primanjima.

Vrsta hrane povezana sa vrstama alkohola

Vodeći autor studije i istraživač interne medicine na Univerzitetu Tulane u SAD, doktorka Madelin Novak, rekla je da se negativni efekti prekomernog alkohola, uključujući bolest jetre, često mogu pogoršati lošom ishranom.

“Razlike u kvalitetu ishrane mogu biti svedene na kontekst u kome se konzumira vrsta alkohola. Vino, posebno crno vino, često se kombinuje sa uravnoteženijim obrocima koji sadrže meso, povrće i mlečne proizvode”, objasnila je dr Novak i dodala:

“Nasuprot tome, pivo se često bira uz ishranu koja obično sadrži malo vlakana a mnogo ugljenih hidrata i prerađenog mesa. Pržena ili slana hrana, takođe može da podstakne konzumaciju piva.”

Istraživanje će biti predstavljeno u nedelju na konferenciji Američkog udruženja za proučavanje bolesti jetre 2024. u San Dijegu, prenosi “Daily mail”.

I mala količina alkohola može da bude fatalna

Opšte je poznato da je alkohol toksin, a takođe su vrlo poznate teške posledice do kojih dovodi – počev od fatalnih nesreća, bolesti jetre i mnogih vrsta raka. Čak i male količine alkohola mogu biti opasne, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila da “ne postoji bezbedna količina alkohola koja ne utiče na zdravlje”.

Alkoholizam je najrasprostranjenija bolest zavisnosti, procenjuje se da u svetu između 10 – 15 odsto odrasle populacije pati od alkoholizma. Konzumiranje alkohola je povezano sa više od 60 vrsti bolesti i povreda. Najčešće se javljaju:

  •     oboljenja jetre (ciroza jetre, često i hepatitis B i C)
  •     oboljenja pankreasa
  •     oštećenja srca i krvnih sudova
  •     oštećenja želuca
  •     nervni sistem i druga neurološka oštećenja.

Prema procenama SZO, tri miliona ljudi širom sveta premine svake godine zbog alkohola.

- Reklama -

Podeli ovu vest!