Pripadnici lazarevačke policije razgovarali sa mladima

Iz policije i Kancelarije za mlade poslata je zajednička poruka o negatvnom uticaju medija na mlade, pa su apelovali na predstavnike medija da se više bave pravim društvenim vrednostima umesto promocije onih koji definitivno loše utiču na mlade, a zauzimaju najveći deo medijskog prostora.

Pravo u CENTAR
3 minuta čitanja
- Reklama -

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, u ponedeljak 12. avgusta u prostorijama Policijske stanice u Lazarevcu, održana je  preventivno – promotivna aktivnost policije pod nazivom „Dan otvorenih vrata“. 

Tom prilikom mladi članovi Kancelarije za mlade Gradske opštine  Lazarevac posetili su lazarevačku policijsku stanicu gde su razgovarali sa pripadnicima policije o aktuelnim problemima mladih.

Ova aktivnost se realizuje u cilju  promocije policijske profesije mladima kroz identifikovanje bezbednosnih problema i rizika po mlade.

Ispred Kancelarije za mlade novinarima se obratio  koordinator Vladan Mihailović koji je rekao da je cilj sastanka bio  da se mladi iz Kancelarije upoznaju sa realnim problemima mladih na terenu kako bi ih kroz lokalni akcioni plan koji je trenutno u izradi inplementirali   i pokušali da te probleme svedu na minimum. 

Kao najveći problem Mihailović je izdvojio narkomaniju, pa je naglasio:

 “Kao Kancelarija za mlade prioritet nam je da kroz set edukativnih radionica, u saradnji sa školama i sa MUP-om, pristupimo mladima i podignemo samu svest o bolestima zavisnosti. Imamo podršku kako opštinske uprave, tako i ljudi oko nas koji su zainteresovani da učestvuju. Mislim da je to najbitniji osnov, od koga ćemo mi krenuti.”

Mlade je tokom ovog sastanka najviše zanimala tema vršnjačkog nasilja, sajber nasilja, kako i rešiti problem i kome mogu da se obrate za pomoć. 

“Mi ćemo se stvarno truditi kroz niz raznih radionica i prezentacija u našem omladinskom prostoru, koji smo otvorili u maju ove godine u  Stepojevcu,  da mlade približimo tim gorućim temama.”

Iz policije i Kancelarije za mlade takođe je poslata i zajednička poruka o negatvnom uticaju medija na mlade, pa su apelovali na predstavnike medija da se više bave pravim društvenim vrednostima umesto promocije onih koji definitivno loše utiču na mlade, a zauzimaju najveći deo medijskog prostora.

Kao još gorućih problema sa kojima se suočava lazarevačka policija navedeno je prisustvo navijačkih grupa koje, prema njihovim rečima izazivaju nerede u lokalnoj sredini, prekomerno korišćenje alkohola i vožnja u pijanom stanju.

Na pitanje o strahu od prijavljivanja nasilja koji je još uvek preveliki, Mihailović  je rekao da je to ipak tema kojom  se prvenstveno moraju pozabaviti organi reda i zakona, ali da će kancelarija preuzeti savetodavnu ulogu.

“Naša vrata su otvorena svaki dan i mi možemo da pružimo određene informacije i savete oko prava mladih, kao i da im pomognemo u ostvarijanju tih prava.”

Takođe, kako bi informisali veći broj mladih, ubuduće će članovi Kancelarije početi da koriste i društvene mreže, a u toku je i izrada sajta. 

Iz Kancelarije su najavili i da će od septembra početi sa anketiranjem mladih o njihovim potrebama kako bi mogli da ih uvrste u izradu akcionog plana.

- Reklama -

Podeli ovu vest!
Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zabranjeno kopiranje sadržaja!