Danas je Petrovdan i kraj Petrovskog posta

Pravo u CENTAR
2 minuta čitanja
- Reklama -

Srpska pravoslavna crkva 12. jula obeležava Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.

Petrovdansko slavlje označava kraj Petrovskog posta i početak pričešća za vernike koji su se pridržavali kanona Crkve.

Ovaj praznik se posvećuje sećanju na stradanje svetih apostola Petra i Pavla u Rimu 67. ili prema nekim izvorima 69. godine nove ere.

Petar je rođen u Vitsaidu, na obali Galilejskog jezera, i bio je jedan od dvanaestorice apostola i najbliži prijatelj i sledbenik Isusa Hrista.

Nakon Hristovog vaznesenja, Petar je propovedao veru širom Palestine, Sirije, Antiohije, Male Azije i Rima. Bio je zatvoren za vreme progonstva hrišćana u vreme vladavine Nerona.

Pavle, ranije poznat kao Savle, rođen je u Tarsu. Bio je obrazovan i imao je status rimskog građanina. Pavle nije bio deo prvih dvanaest apostola, već je bio deo sedamdeset drugih apostola.

Pre krštenja, Pavle je bio gorljiv progonitelj hrišćana. Međutim, nakon iskustva na putu za Damask, kada je oslepeo i čuo glas s neba, postao je žestoki propovednik hrišćanstva.

Pavle je bio uhapšen u Rimu i pogubljen zajedno sa Petrom. Pavla su pogubili odrubivši mu glavu, dok je Petar razapet na krst naopako.

Pred Petrovdan, najstariji član porodice bere po jedan cvet petrovca za svakog ukućanina. Cveće se stavlja u zemlju, a sledećeg jutra se proverava njihovo stanje kako bi se predviđala sudbina ukućana.

Na Petrovdan se ne rade teški poljoprivredni radovi, niti se koriste konji za vuču. Takođe, postoji verovanje da sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu, pa mnoge porodice izbegavaju da jedu jabuke pred ovaj praznik.

Svi ovi običaji imaju korene u verovanjima i predanjima koja su se razvila kroz vekove.

- Reklama -

Podeli ovu vest!
Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zabranjeno kopiranje sadržaja!