Karavan bezbednosti u Lazarevcu: Apel za veću odgovornost u saobraćaju

Lazarevac je danas bio domaćin Karavana bezbednosti saobraćaja, manifestacije koja je okupila brojne sugrađane svih uzrasta u cilju podizanja svesti o važnosti bezbednog ponašanja na putevima.

Maria Popović
Maria Popović - Urednica
2 minuta čitanja
- Reklama -

Organizovan od strane Agencije za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Karavan je predstavio interaktivne sadržaje koji su posetiocima omogućili da na ličnom primeru dožive posledice nepažnje u saobraćaju. Simulatori čeonog sudara i prevrtanja vozila, kao i demonstracije postupanja hitnih službi nakon saobraćajne nezgode, ostavili su snažan utisak na sve prisutne.

Predsednik GO Lazarevac, Tomislav Rikanović, istakao je značaj ovakvih akcija za lokalnu zajednicu, posebno imajući u vidu blizinu Ibarske magistrale. Opština Lazarevac je u prethodnom periodu realizovala niz aktivnosti usmerenih na promociju bezbednosti saobraćaja, poput podjele auto-sedišta i edukativnih materijala za đake.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović, upoznao je prisutne sa osnovnim ciljevima Nacionalne strategije za bezbednost saobraćaja, naglašavajući važnost upotrebe sigurnosnog pojasa i smanjenja brzine. Stamatović je posebno upozorio na opasnosti koje nosi vožnja pod uticajem alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci.

Nebojša Mandić, direktor Sektora komercijalnih poslova AMS-a, istakao je ulogu Auto-moto saveza Srbije u promociji bezbednosti saobraćaja i pozvao sve učesnike da poštuju saobraćajne propise.

Načelnik Uprave saobraćajne policije, Slaviša Lakićević, predstavio je konkretne mere koje MUP preduzima u cilju smanjenja broja saobraćajnih nesreća. Lakićević je istakao da je brzina najčešći uzrok saobraćajnih udesa i pozvao roditelje da budu primer svojoj deci u poštovanju saobraćajnih pravila.

Karavan bezbednosti u Lazarevcu je još jednom potvrdio da je bezbednost saobraćaja zajednički problem i da zahteva angažovanje svih aktera u društvu. Cilj je jasan: smanjiti broj poginulih i teško povređenih u saobraćaju i ostvariti viziju nula poginule dece do 2030. godine.

Ključne poruke Karavana bezbednosti:

  • Bezbednost u saobraćaju počinje od nas samih.
  • Poštujte saobraćajne propise.
  • Ne vozite pod uticajem alkohola ili drugih droga.
  • Koristite sigurnosni pojas.
  • Prilagodite brzinu uslovima na putu.
  • Budite strpljivi i tolerantni prema drugim učesnicima u saobraćaju.

- Reklama -

Podeli ovu vest!
Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zabranjeno kopiranje sadržaja!