Da li ste se doživele seksualno zlostavljanje ili poznajete nekoga ko jeste? 

Centar za rast i razvoj i prevenciju nasilja i portal "Pravo u centar" prepoznali su brigu o mentalnom zdravlju kao jedan od prioriteta današnjice. Zbog stresnog načina života koji svako živi, velike stope bolesti različitih zavisnosti i takođe prevelike stope svih oblika nasilja kojima smo svakodnevno izloženi briga o mentalnom zdravlju je neophodna i to je proces koji traje ceo život.

Marija Božić
2 minuta čitanja
- Reklama -

Nažalost, seksualno zlostavljanje  je često svuda u svetu. Jedino što kao građani možemo to je da se nadamo da će pravni sistem uvesti i sprovoditi drakonske kazne za silovatelje.

To žrtvu ne umiruje mnogo, ali će pomoći da se njihov broj smanji na ulicama. Meni se kao psihoterapeutu stalno vrti po glavi pitanje kako se žrtve osećaju nakon seksualnog zlostavljanja i šta mogu da urade… 

Lične psihološke drame kroz koje prolaze često ostaju zakopane samo u dušama žrtava.

Najveći problem je kako se braniti od napasnika?! 

Ono što možete same jeste da isprobate različite tehnike ublažavanja stresa. Svesno disanje je odlično. Ispitajte koje vas čulne senzacije umiruju– da li je to igranje sa životinjama, neki miris ili ukus i to praktikujte svaki dan. Joga i meditacija su takođe odlična opcija, kao i učenje borilačkih veština. Treba da izađete iz svog „bori se ili beži“ moda i da naučite da regulišete osećanja čak i kad su jaka. 

Važno je da izgradite veru u ljude, situacije, život… Niste same, žene su uvek uz žene.

Psihoterapija može pomoći da steknete uvide da:

ste jače nego što mislite,

možete bolje da podnesete poteškoće koje su vas držale u svojim kandžama, 

učenje i rast na osnovu sopstvenog straha omogućava da se oslobadjanje odvija u „realnom vremenu“, sada i ovde. 

Izgrađujte snagu da se suočite sa strahovima i shvatite da možete postati  pobednica u borbi sa njima! Na tom putu ću biti sa vama. 

Vaš psihoterapeut, 

Marija B.

- Reklama -

Podeli ovu vest!
Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zabranjeno kopiranje sadržaja!